Welk geldtype ben jij?

Kom jij altijd geld tekort, doe je graag mee aan trends en geef je erg gemakkelijk geld uit? Of zit je net als Dagobert Duck bovenop je centen en ben je juist zuinig?

Hoe ga jij met je geld om en wil jij ook eens weten hoe dat bij jou zit? Doe de geldtypetest en ontdek wat voor type jij bent.

De test

Op de website van het Nibud, https://scholieren.nibud.nl/geldtypetest/,  kun je de geldtypetest doen. De test is weliswaar op jongeren afgestemd, maar ook ouderen kunnen deze test zondermeer doen. De website geeft daarnaast veel andere informatie over geldzaken.

Vier geldtypes (volgens het Nibud 2024)

Hoe je uitgavenpatroon is, ben je bijvoorbeeld spaarzaam of juist niet, wordt door verschillende factoren beïnvloed, namelijk

  • Je karakter
  • Je persoonlijkheid
  • Je financiële opvoeding

Bij de geldtypetest wordt o.a. ook gekeken naar de mate van impulsiviteit en statusgevoeligheid. Hieruit ontstaan vier geldtypes.

De big spender wil alles; status en imago is erg belangrijk; zij willen graag laten zien wat ze hebben. Alleen het beste is goed genoeg  en ze geven gemakkelijk geld uit aan dure en luxe spullen: liever  de nieuwste gadgets, dan uitgaan. De big spender weet dat hij/zij veel uitgeeft en kiest daarom een baantje dat veel oplevert. Werk hoeft niet leuk te zijn, als het maar goed verdient!

De geld-chaoot is meer impulsief en houdt van  gezelligheid en plezier maken met vrienden. Kortom: zij genieten! Ze geven gemakkelijk geld uit, maar weten vaak niet meer waar het zo snel is gebleven.  Ze hechten niet al te veel waarde aan veel geld of mooie spullen.  Sparen vinden zij lastig: er is altijd wel iets leuks te doen of iets voor iemand of jezelf te kopen. Een geld-chaoot heeft geen goed overzicht over zijn inkomsten en uitgaven. Ze hebben soms een baantje, maar zodra dat verveelt nemen ze ontslag. Ze zijn vaak blut en missen daardoor ook een boel leuke dingen.

Superspaarders laten het liefst hun geld op de rekening staan. Maar als er dan toch iets gekocht moet worden, gaan ze op zoek naar koopjes. Zij kiezen vaak voor een baantje met een vast inkomen, zodat ze precies weten hoeveel er binnenkomt. De spaarrekening wordt goed in de gaten gehouden en het is fijn als er rente wordt bijgeschreven. Hoewel vrienden graag bij je aankloppen voor geldtips, vinden ze je af en toe ook erg zuinig.  .

Een regelaar gaat zeer bewust en behoudend met geld om. Je wilt lekker leven, maar dat hoeft niet altijd veel te kosten. Regelaars weten duurdere kleding perfect te combineren met  een goedkoper shirtje. Doen ze een grote uitgaven, dan doen ze daarna even rustig aan. Doordat de inkomsten en uitgaven goed in balans worden gehouden, kun zij kiezen voor een baantje die zij leuk vinden. Ook al verdient dat iets minder.

Meer grip

Door de geldtypetest te doen, krijg je inzicht in je eigen gedrag rondom geld. Als je weet hoe je bent en wat je drijfveren zijn, is het gemakkelijker om je valkuilen te herkennen. Hierdoor kun je meer grip krijgen op je geld.

Veel succes met de test! Ik ben benieuwd naar de uitkomst.