Met pensioen

 

Bij een klein en knus huisje belde ik aan. Op verzoek van mevrouw had ik een afspraak gemaakt. Nerveus en tegelijkertijd blij opende ze de deur. Ik kende haar al van een budgettraining. Ze kwam er zelf toch niet helemaal uit met haar budgetplan: “er ging ook zo veel veranderen”, vertelde zij. Na een zwaar en lang arbeidsintensief leven was haar man onlangs met een welverdiend pensioen gegaan. Eerst maakte hij nog al zijn vakantiedagen op, maar daarna hoefde hij niet meer te werken.

Ik feliciteerde hen met deze mijlpaal en zei dat ze nu heel veel vrijheid kregen.

Mijnheer liet de financiën aan zijn vrouw over: “hij bemoeide zich er niet mee en wilde dat ook niet”. Mevrouw stond er wat dat betreft alleen voor. Ze had voor mijn komst geprobeerd de administratie te ordenen. Veel zat al netjes ordners, maar er ontbraken ook nog documenten. Verontschuldigend overhandigde ze het door haar ingevulde budgetplan; “ze had niet alles kunnen invullen“. Hoeveel pensioeninkomsten zij zouden ontvangen? Ze had geen idee. Sommige uitgaven waren ook niet helemaal in beeld. Wel hield ze een kasboekje bij, waarin alle boodschappen en huishoudelijke uitgaven netjes werden genoteerd. Trots vertelde ze dat ze al wat besparingen had kunnen realiseren.

Voorzichtig informeerde ik of zij al informatie van de Sociale Verzekeringsbank en het pensioenfonds hadden ontvangen? Of zij de AOW en het bedrijfspensioen al hadden aangevraagd? Paniekerig ging mevrouw op zoek in de paperassen. Het werd niet gevonden. Hadden zij misschien dan al een DigiD-code, zodat we digitaal konden bekijken hoeveel AOW en pensioen zij zouden ontvangen? Ook dat was nog niet geregeld.

Ze was bang: het loon van haar man was al geen vetpot geweest, en ze wist dat het pensioeninkomen straks waarschijnlijk minder zou zijn. Kon ze dan nog wel rondkomen?

Ik probeerde haar gerust te stellen. We zouden het samen zo snel mogelijk gaan uitzoeken.

Gelukkig was mevrouw in het bezit van een ‘oude’ laptop en beschikte ze over enige computervaardigheden. Tezamen hebben we eerst de DigiD-codes aangevraagd. Wanneer die geactiveerd zijn, zal ik haar begeleiden bij het digitaal aanvragen van de AOW en het bedrijfspensioen, de financiële situatie inventariseren, een budgetplan opstellen en haar zoveel mogelijk wegwijs maken in de andere financiële zaken. De eerste stappen naar meer grip op de eigen financiële situatie waren gezet.

Wat was mevrouw blij met mijn hulp. Na afloop van ons gesprek liet ze me opgelucht uit.

Met pensioen gaan: veel mensen kijken uit naar deze tijd. Het zou dan ook zeker niet gepaard moeten gaan met financiële problemen of administratief gedoe. Deze mevrouw had in de budgettraining geleerd om, wanneer dat nodig is, bij financiële veranderingen hulp in te roepen. Ook dát is zelfredzaamheid.

Samen komen we er nu vast uit!