Welk geldtype ben jij?

 

Kom jij altijd geld tekort, doe je graag mee aan trends en geef je erg gemakkelijk geld uit? Of zit je net als Dagobert Duck bovenop je centen en ben je juist zuinig?

Hoe ga jij met je geld om en wil jij ook eens weten hoe dat bij jou zit? Doe de geldtypetest en ontdek wat voor type jij bent.

De test

Op de jongerenwebsite van het Nibud, www.edgie.nl kun je de geldtypetest doen. De test is weliswaar op jongeren afgestemd, maar ook ouderen kunnen deze test zondermeer doen. De website geeft daarnaast veel andere informatie over geldzaken.

Vier geldtypes

Hoe je uitgavenpatroon is, ben je bijvoorbeeld spaarzaam of juist niet, wordt door verschillende factoren beïnvloed, namelijk

  • Je karakter
  • Je persoonlijkheid
  • Je financiële opvoeding

Bij de geldtypetest wordt o.a. ook gekeken naar de mate van impulsiviteit en statusgevoeligheid. Hieruit ontstaan vier geldtypes.

Voor de trendsetter is status en imago erg belangrijk; zij willen graag laten zien wat ze hebben. Ze geven gemakkelijk geld uit aan dure en luxe spullen: liever  de nieuwste gadgets, dan uitgaan. Ze hebben een hekel aan begroten en kasboekjes, maar maken zich wel regelmatig zorgen over hun geldzaken. Deze leefstijl wil de trendsetter namelijk graag vol kunnen houden. Geld maakt immers gelukkig!

De levensgenieter is meer impulsief en houdt van  gezelligheid en plezier maken met vrienden. Kortom: zij genieten! Ze geven gemakkelijk geld uit, maar dat hoeft niet per se aan dure en luxe spullen te zijn. Sparen vinden zij lastig: er is altijd wel iets leuks te doen of te kopen. Een levensgenieter heeft geen goed overzicht over zijn inkomsten en uitgaven.

Toekomstplanners houden wel van luxe en mooie spullen, maar denken eerst goed na voordat zij het kopen. Zij sparen er eerst voor. Voordat zij tot aanschaf overgaan, hebben zij eerst goed vergelijkend warenonderzoek gedaan en in welke winkel de prijs/kwaliteit-verhouding het beste is. Zij hebben goed overzicht over hun financiën.

Een regelaar gaat zeer bewust en behoudend met geld om. Zij hebben een sobere levensstijl en geven niet echt om luxe en dure merken. Zij hebben een goed overzicht over hun geldzaken en kunnen ook spaarbuffer aanleggen.

Meer grip

Door de geldtypetest te doen, krijg je inzicht in je eigen gedrag rondom geld. Als je weet hoe je bent en wat je drijfveren zijn, is het gemakkelijker om je valkuilen te herkennen. Hierdoor kun je meer grip krijgen op je geld.

Veel succes met de test! Ik ben benieuwd naar de uitkomst.