Studeren, wat kost dat?

Voor veel scholieren (en ouders) zal het volgende week spannend zijn. Mag de vlag uit? Ben ik  GESLAAGD?

Eerst nog vakantie, maar daarna zullen velen met een vervolgstudie starten.

Keuzes moeten worden gemaakt en zaken worden geregeld, bijvoorbeeld: ga je wel of niet op kamers?  Met welke kosten moet je allemaal rekening houden? En hoe zit het nu met studiefinanciering? Kortom: studeren, wat kost dat?

Om meer inzicht te krijgen, hebben we enkele financiële zaken op een rij gezet.

Studiekosten: Denk hierbij aan het lesgeld (MBO) en collegegeld (HBO/WO). De overheid stelt deze bedragen jaarlijks vast. Maar ook boeken en ander studiemateriaal kosten geld.

Studiefinanciering: In 2015 is het financieringsstelsel ingrijpend veranderd. De nieuwe studiefinanciering bestaat uit 5 onderdelen. Je kunt, afhankelijk van je situatie, een basisbeurs, lening (studievoorschot), studentenreisproduct, collegegeldkrediet en aanvullende beurs aanvragen. Lees voor meer en uitgebreide informatie de geldwijzer studenten.

Studentenreisproduct: Reizen kan een grote kostenpost zijn, zeker wanneer je nog bij je ouders woont.  Studenten kunnen een studentenreisproduct aanvragen bij DUO, Dienst Uitvoering Onderwijs. Zo reis je gratis (of met korting) met het openbaar vervoer.
Let op: het reisproduct is, behalve voor MBO-studenten niveau 1 en 2,  een lening. Alleen als je binnen 10 jaar je diploma haalt, word je reisproduct een gift. Je kunt er daarom voor kiezen om je reisproduct niet op te halen. Voor meer informatie: www.duo.nl.

Kamerhuur:  Je woont het goedkoopst bij je ouders, maar veel studenten gaan op kamers wonen. De hoogte van kamerhuur verschilt per stad en hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de grootte van de kamer, faciliteiten enz. Hou rekening met een bedrag tussen EUR 250 en EUR 400 per maand voor een kamer van 15 m2. Soms zijn er nog bijkomende kosten voor bijvoorbeeld gas/elektra, internet enz.

Financieel overzicht maken: Wil je inzicht en grip houden op je inkomsten en uitgaven, maak dan een financieel studieplan via www.financieelstudieplan.nl.  Je maakt dan een overzicht van al je inkomsten  (studievoorschot, bijbaan, zorgtoeslag enz.) en uitgaven (zoals studiekosten, reiskosten, huishoudelijke kosten enz.), volledig gericht op jouw persoonlijke situatie. Je kunt met het Financieel Studieplan je eigen geldzaken ook vergelijken met andere studenten in dezelfde situatie. Daarnaast kun je zien hoeveel je ná je studie maandelijks moet aflossen.

Besparen: Natuurlijk zijn er veel bespaarmogelijkheden om slim met je geld om te gaan. Hieronder volgen enkele tips!

  • Gebruik je studentenstatus. Bij sommige restaurants, musea of bioscopen krijg je met je studentenkaart korting!
  • Studieboeken kosten veel geld. Schaf ze 2e hands aan. Na gebruik kun je ze ook weer verkopen.
  • Bespaar op verzekeringen. Veel verzekeraars bieden speciale inboedel- of zorgverzekeringen voor studenten aan.
  • Geef je teveel uit? Stel dan een limiet in op je bankrekening en zorg dat je niet rood kunt staan.
  • Bezoek websites met bespaartips voor studenten, zoals www.mijnstudentenleven.nl.